Gebelikte Vajinal Kanamalar

Gebeliklerin yaklaşık dörtte birinde vajinal kanama yaşanabilir. Vajinal kanamanın fazla olması ve beraberinde kasık ağrısı olması riski arttırırken, kanamanın az olması ve beraberinde ağrı olmaması yaşanan tehlikenin atlatılacağını düşündürür.

İlk 3 ayda vajinal kanamalar akla 4 ihtimali getirir:

1 .Canlı Gebelik ve Düşük Tehlikesi: En sık görülen vajinal kanama nedenidir. Buna düşük tehlikesi adı verilir. Eğer yapılacak ultrasonda bebeğin kalp atımları görülüyor ise bebeğin kaybedilme ihtimali %3-10 arasındadır. Vajinal kanamalarda canlı embriyonun gebelik haftası ne kadar büyük ise bebeği kaybetme ihtimali azalırken, anne yaşı arttıkça bebeği kaybetme ihtimali artar. Bebek kalp atım oranı 90 atım/dakika’dan az ise bebeği kaybetme ihtimali artar.

• Tedavide genellikle istirahat önerilir. Tam bir yatak istirahati yapılmasa bile 3-4 saatten fazla ayakta kalmamak iyi olur.
• Progesteron verilmesinin (Proluton-progestan) riski azalttığına dair kesin kanıtlar olmamasına rağmen pek çok hekim vermektedir.
2. Erken Gebelik Kaybı: Erken gebeliklerde embriyo 5mm boyuna geldiğinde kalp atımları izlenir. Eğer 5mm ve daha büyük bir embriyo varken kalp atımları izlenmiyor ise embriyo gelişimi durmuş demektir. Eğer embriyo izlenmiyor ise gebelik kesesi büyüklüğüne bakılır. Kese 20 mm çapa geldiğinde hala yolc sac denen embriyonik oluşum yok ise boş gebelik (=blighted ovum) demektir. Bu tür durumlarda kürtaj yapmak en doğru seçimdir.

3. Ektopik Gebelik (dış gebelik): İlk 3 aylık dönemde vajinal kanama sebeplerinden en nadir görüleni olmakla birlikte atlanması durumunda hayati tehlike yaratabilir. Daha önceden ultrasonda rahim içi gebelik tanısı almamış bir gebede vajinal kanama olması, BHCG testinin 1500-2000 den büyük olmasına rağmen rahim içinde gebelik kesesi görülememesi ile şüphelenilir. Ayrıntılı bilgi için jinekoloji bölümündeki konuya bakınız.

4. Mol Gebeliği: Plasentanın anormal büyümesi anlamına gelen bu olaya halk arasında üzüm gebeliği denir. Anormal büyüyen plasenta gözle görülen üzüm tanesi şeklinde yapılar oluşturduğu için halk arasında bu ad verilmiştir. Anormal plasenta gelişimi komplet olursa fetus (bebek) hiç oluşmaz. Rahim içi sadece anormal plasenta ile dolar ve bir süre sonra vajinal kanama olur. Bir an önce kürtaj ile boşaltılmalıdır.

[lbmn_postpagination]

[lbmn_authorbio]

Cüneyt Genç Blog

Yenilenen websitemiz ve güncel içeriklerimiz ile karşınızdayız!

Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu

Continue reading

Sezaryen Sonrası Normal Doğum

Günümüzde tüm dünyada sezaryen oranları artmaktadır. İlk gebeliklerin ileri yaşlara kayması, tüm…
Continue reading

Poli Kistik Over Sendromu

Poli Kistik Over Sendromu Nedir? Poli Kistik Over Sendromu üreme çağındaki kadınlarda…
Continue reading

İkili, Üçlü, Dörtlü ve Ardışık Testlerle İlgili Sık Yapılan Yanlışlar

Gebelikte anomali taramalarında kullanılan ikili, üçlü, dörtlü ve ardışık test ile sık…
Continue reading

Gebelikte Cinsellik Hakkında Bilmedikleriniz

Gebelik ve cinsellik HAMİLELİK ESNASINDA HORMONLARA NE OLUYOR? SANKİ KADINLAR HAMİLEYKEN SEVİŞMEYE…
Continue reading

A’dan Z’ye Gebelikte Normal Doğum Rehberi

NORMAL DOĞUM REHBERİ Normal doğum bebeğin vajinal yoldan doğurtulmasıdır. Ağrısız doğum, vakumla…
Continue reading

Gebelikte Hepatit Durumunda Genel Öneriler

Hepatitlerin pek çoğu viral kökenlidir (Hepatit A.B.C.E gibi). Ayrıca ilaca bağlı hepatit,…
Continue reading

Gebelikte İdeal Kilo Nedir?

Gebelik öncesi dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kilodur. Fazla kilolu ya…
Continue reading
 

Leave a Comment

Cüneyt Genç

Bizler personelimiz ve hastalarımızla büyük bir aileyiz. Sizde bu ailenin bir üyesi olmak isterseniz 0 312 286 33 02 (PBX) numaralı telefondan randevu alarak bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla
Op. Dr. Cüneyt Genç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat