- 9 Haziran 2016
- Cüneyt Genç
- Gebelik Takibi ve Doğum
Gebelik grip virüsünün (influenza) bulaşmasına ve hastalık semptomlarının ağırlaşmasına neden olur. Grip virüsünün 3 tipi vardır. A,B ve C.Tip A virüs her yıl değişen bir yapı gösterir. Grip aşıları her yıl yenilenir ve salgın yapması beklenen virüs tipine göre hazırlanır. Gebelikte grip daha kolay oluşmasına, daha uzun ve ağır seyretmesine rağmen düşük, erken doğum ya da sakatlığa neden olmaz.
Özellikle kalp damar hastalığı olan gebeler, akciğer hastalığı olan gebeler, immun sistemi baskılanmış gebeler (HIV taşıyıcısı ya da organ transplantasyonu yapılmış) grip geçirmesi durumunda ciddi risklerle karşılaşabilir.
Grip üst solunum yolu ile bulaşır. Hastalığı aldıktan sonra 1–3 gün arasında gelişir ve ilk olarak ateş oluşur. Ateşin ardından baş ağrısı, kas ağrısı, kırgınlık, halsizlik, bitkinlik ve kuru balgamsız öksürüğe neden olur. Boğaz ağrısı ve gözde kızarıklık sıktır.
Virüse karşı 3-4 gün içinde antikor oluşur ve semptomlar azalmaya başlar. Ancak tam iyileşme (eğer üzerine bakteriyel infeksiyon sinüzit, tonsilit gelmez ise) 7–10 gün içinde olur. Nadiren virüse bağlı pnömoni (zatürre) gelişir ve ciddi sonuçlar oluşabilir.
Gebelikte özellikle riskli grupta o yılın üretilmiş grip aşısı yapılabilir.
Ağır grip geçiren gebelerde ya da riskli (kalp hastalığı, akciğer hastalığı, immun yetmezlik) gebelerde amantadine hidrokloritkullanılabilir. Amantadine teratojen (sakatlık yapıcı)dir. Kullanımı ancak hastaya faydası muhtemel sakatlık yapıcı etkisinden fazla ise uygundur (Aids + gebelik yaşayan kadının gribal pnomoni olması gibi). Amantadinin asıl amacı grip olmayı önlemek için kullanmaktır. Grip aşıları her ne kadar her yıl yenilense de virüsün çok hızlı değişmesi grip aşılarının tam başarılı olmasını engeller. Dolayısı ile kalp hastası ya da aidsli gebelerde özellikle salgın zamanlarında aşının yanında amantadin kullanılabilir.
Tip B grip virüsü her yıl değişmez. Buna karşı üretilen aşılar bu tip virüsü engellerler.
[lbmn_authorbio]
Son Yazılar
- Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu 12 Ağustos 2024
- Sezaryen Sonrası Normal Doğum 28 Haziran 2024
- Poli Kistik Over Sendromu 28 Haziran 2024