- 9 Haziran 2016
- Cüneyt Genç
- Gebelik Takibi ve Doğum
AMNİOSENTEZ
Riskli gebeliklerde, doğum öncesi tanı koymak mümkündür. Pek çok genetik bozukluk amnion suyundaki bebeğe ait hücrelerin incelenmesi ile tespit edilebilmektedir. Genetik amniosentez şu nedenlerden dolayı yapılmaktadır.
• Anne yaşının 35’den yüksek olması. Bu alışıldık neden, bugünlerde her zaman uygulanmamaktadır. 35 ve 36. yaşlarda 2’li, 3’lü testler, ense kalınlığı ve ultrasonografi ile detaylı anomali taraması sonuçları normal ise pek çok hekim 36 yaşa bile amniosentez önermemektedir.
• Anne-babadan birinde kromozomal anomali olması
• Daha önce kromozomal anomalili çocuk doğurmuş olmak
• Anne babanın her ikisinde resesif genlerle taşındığı bilinen genetik hastalık taşıyıcılığı olması
• Anormal ense kalınlığı
• Anormal 2’li test sonucu
• Anormal 3’lü test sonucu gibi durumlarda amniosentez önerilmektedir.
Amniosentezin Zamanlaması: İdeal zaman 15-17. gebelik haftalarıdır. Amniosentez daha erken haftalarda da teknik olarak yapılabilir; ancak komplikasyon oranı yükseldiği (arttığı) için önerilmez. 14. haftadan sonra amnion suyu miktarı belirgin olarak artar (fetusun idrar yapmasını takiben) ve işlem daha kolay yapılır hale gelir. 15-17. haftalardan sonra sonuç 2-3 hafta içinde alınır ve bir anomali tespit edilirse gebeliğin 20. haftadan önce sonlandırılması mümkün olabilir.
İşlem Nasıl Yapılır? Amniosentez işlemi poliklinik koşullarında ve anestezi gerektirmeden yapılır. Ortalama 5-10 dakika arasında sürer.Bu sürenin çoğunu amniosentez yapılacak yerin belirlenmesi ve sahanın temizlenmesi (dezenfekte edilmesi) tutar. İğnenin uygulanmasını takiben 30sn. – 1dk. arasında işlem biter. İşlem sırasında (öncesinde) lokal anestezi yapmaya gerek yoktur çünkü amniosentez iğnesi lokal anestezi iğnesi kadar canınızı yakmaz. Yaklaşık 20cc kadar amnion suyu alınır. Bu alınan su 24 saat gibi bir sürede yeniden yapılır. Amniosentezin amacı bu suyun içinde bebekten dökülen hücreleri almaktır. Alınan su 24 saat içinde oda sıcaklığında tutularak laboratuara götürülmelidir. İşlem sonrası kan uyuşmazlığı olan çiftlerde anneye 300vg anti-D serum vermek gerekir (Halk arasında kan uyuşmazlığı iğnesi).
İşlemin Komplikasyonları: İşlem sonrası vajinal lekelenme şeklinde kanama ve çok az miktar su gelmesi görülebilir. Bebeğin mikrop kapma ihtimali 1/1000 dir. İşleme bağlı bebek kaybı ihtimali 1/200 dür.
İşlem Sonrası Öneriler: İşlem sonrası uzun süreli istirahat etmek komplikasyon oranını azaltmaz. Amniosentez sonrası normal yaşantınıza devam etmeniz önerilir. Eğer aşırı vajinal kanama, aşırı su boşalması, yüksek ateş ve karın ağrısı olursa doktorunuza haber vermeniz uygundur.
[lbmn_authorbio]
Son Yazılar
- Sezaryen Sonrası Normal Doğum 28 Haziran 2016
- Poli Kistik Over Sendromu 28 Haziran 2016
- İkili, Üçlü, Dörtlü ve Ardışık Testlerle İlgili Sık Yapılan Yanlışlar 28 Haziran 2016