- 9 Haziran 2016
- Cüneyt Genç
- Gebelik Takibi ve Doğum
ORYON VİLLUS ÖRNEKLEMESİ = CVS (CHORİONİC VİLLUS SAMPLİNG)
Geleneksel amniosentez ile sakatlık taraması 15-16. gebelik haftalarında yapılmaktadır. Bu dönemde yapılan amniosentezin kesin sonuçları ise 18-19. haftalarda alınmaktadır. Bu dönemden sonra aileye taşıdığı bebeğin anomalili olduğunu söylemek ve bu haftadaki gebeliği sonlandırmak zordur. Bu nedenlerden dolayı ilk trimester de yapılacak tarama testleri oluşturulması için çabalar giderek yaygınlaşmakta ve mevcut testler sıklıkla kullanılmaktadır. Koryon villus (plasentanın bir tabakası) örneklemesi 9. gebelik haftasından sonra yapılabilir. Yapılması deneyim ve ekip gerektirir. Alınan bu plasenta parçası bebek kökenlidir ve sakatlık taramalarında kullanılabilir.
Örnekleme vajinal yoldan yada karın üzerinden (transabdominal) yapılır. Hangi yöntemin seçileceği doktorun deneyimine, plasentanın yerleşim yerine ve rahmin şekline göre karar verilir. Bu iki yönteminde komplikasyon oranı benzerdir yani birbirlerine üstünlükleri pek yoktur. Hekim hangisinde deneyimliyse ve hangisi hastaya ve bebeğe daha az komplike olacaksa ona göre karar verilir. Koryon villus örneklemesi poliklinik işlemidir. Anesteziye ve ameliyathane ortamına gerek yoktur.
Koryon villus örneklemesi genetik bozuklukların (kromozom anomalileri ki en önemlisi down sendromudur) ve metabolik hastalıklarının erken tanısında kullanılır. En önemli avantajı amniosenteze göre daha erken tanı (ve daha kısa sürede sonucun çıkması nedeniyle) konulabilmesidir. Bazı merkezler FİSH tekniği ile bir iki gün içinde sonuç verebilmekte ise de sonuçlar yüzde yüz olmadığı için hücre kültür sonuçları mutlaka takip edilmelidir.
Koryon villus örneklemesinde en önemli sorunlardan biri %1 oranında görülen mozaisizmdir. Bebeğin plasentasının annenin hücreleri ile karışması gibi bir durumdur. Bu durumun çözülebilmesi için tekrar amniosentez yapmak gerekebilir.
CVS işlemine bağlı problemler;
• İşlem sonrası düşükler çok az olmakla birlikte amniosenteze göre daha yüksek orandadır.
• 9 haftadan önce yapılması bebekte ekstremite ( uzuv) kaybına neden olabilir.
• Rahim myomlarında, vajinal aktif herpes ( genital uçuk ) infeksiyonu varsa vajinal CVS yapılmaz.
• Kan uyuşmazlığı olanlarda yapılmaz.
Referanslar: Jackson LG at all. A randomized comp…. N ENGL J MED 1992;327:594-598.
[lbmn_authorbio]
Son Yazılar
- Sezaryen Sonrası Normal Doğum 28 Haziran 2016
- Poli Kistik Over Sendromu 28 Haziran 2016
- İkili, Üçlü, Dörtlü ve Ardışık Testlerle İlgili Sık Yapılan Yanlışlar 28 Haziran 2016